Is Bitcoin een oplichterij of een leugen? Het ultieme antwoord

Door de flexibiliteit, autonomie en toegankelijkheid van Bitcoin wordt de cryptografie beschouwd als een spelveranderaar in het financiële systeem van de 21e eeuw. Met Bitcoin hebben gebruikers controle over hoe ze hun geld uitgeven zonder dat ze te maken krijgen met de knelpunten van banken en het restrictieve beleid van de overheid.

Dat gezegd hebbende, maakt de volatiliteit en de gepercipieerde anonimiteit die het met zich meebrengt het ook enigszins een risicovolle onderneming. Er zijn gemengde gevoelens rond het investeren in Bitcoin, zoals blijkt uit de opmerkingen van verschillende populaire miljardairbeleggers en zakenmagnaten toen hen de vraag werd gesteld: is Bitcoin legitiem?

De meningen van experts: Is Bitcoin een oplichterij of legitiem?

Warren Buffett

„Cryptocurrencies hebben in principe geen waarde. Ze produceren niets. „Je kunt er niets mee doen, behalve het aan iemand anders verkopen. Maar dan heeft die persoon het probleem.“

Paul Tudor Jones

„Wall Street zou getuige kunnen zijn van de historische geboorte van een winkel van waarde door middel van populaire cryptocurrency bitcoin. Het is een grote speculatie.“ 

John McAfee

„Bitcoin is in het midden van de jaren 10 en de mensen maken zich zorgen. LMFAO!! Waarom let u op de wekelijkse schommelingen? Kijk naar de afgelopen maanden FFS! Het stijgt drastisch. Ik ben nog steeds positief over…“

De bovenstaande opmerkingen benadrukken de mate van volatiliteit en onzekerheid die verbonden is aan Bitcoin, wat ten grondslag ligt aan de vraag naar authenticiteit en duurzaamheid van het digitale bezit.

Hoewel we later in dit onderzoek nog steeds naar de bovenstaande opmerkingen zullen verwijzen, willen we graag snel benadrukken wat Bitcoin inhoudt en of het de juiste investering voor u is. Dit met het oog op het helpen van potentiële investeerders en beginners om de vraag correct te beantwoorden: is Bitcoin een oplichterij of legitiem?

Bitcoin: een snapshot

Bitcoin investment.

Bitcoin is de eerste succesvolle op blokketen gebaseerde cryptografie die in 2009 werd gelanceerd door een anonieme persoon of groep genaamd Satoshi Nakamoto. Sinds de release heeft de digitale munt enorme winsten geboekt, met zijn waarde die steeg van bijna nul in 2009 tot bijna 20.000 dollar in 2017. Op het moment van schrijven van dit artikel wordt de munt rond de $10.000 verhandeld.

Aan de slag met Bitcoin-handel begint eenvoudigweg met het installeren van een Bitcoin-portemonnee op de computer of mobiele telefoon. U kunt de munt dan kopen of verkopen via handelsplatformen zoals Coinbase, Binance, Robinhood en vele andere.

Is Bitcoin Legit?

Voor de potentiële beleggers in bitcoins is de kwestie van de legitimiteit of de oplichterij van Bitcoin van cruciaal belang. Ondanks het groeiende scepticisme over de legitimiteit van Bitcoin, lijkt het iets spannends te bieden aan haar investeerders.

Regulering en mainstream adoptie

Hoewel Bitcoin nog in geen enkel land een wettig betaalmiddel is geworden, wordt het in sommige landen als een eigendom beschouwd. En het geeft vorm aan het reguleringsperspectief van sommige regeringen van de wereld. Zo verklaarde het tweede Chinese rechtsgebied in 2019 dat Bitcoin een legaal eigendom is, ondanks de onvriendelijke regelgeving van het land in de voorgaande jaren.

Er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van Bitcoin Loophole voor betalingsdoeleinden, zoals belastingen en donaties. Coinfomania meldde onlangs dat Zwitserland’s kanton Zug nu toestaat belastingbetalers binnen zijn jurisdictie hun belastingen te betalen met Bitcoin en Ethereum.

Institutionele belangen in Bitcoin

Traditionele instellingen staan steeds meer open voor het idee om digitale middelen zoals Bitcoin aan hun portefeuille toe te voegen. Zo meldde Coinfomania dat Fidelity Investments in 2018 een op cryptokapitaal gerichte dochteronderneming lanceerde met de naam Fidelity Digital Asset Services voor institutionele beleggers.

Meer recentelijk verwierf Microstrategy, een gerenommeerd data analytisch bedrijf met een marktkapitalisatie van $1,33 miljard, $250 miljoen aan Bitcoin (21.454 BTC) als onderdeel van haar kasreserves.

Industriegroei

De geboorte van Bitcoin creëerde een miljardenmarkt. De crypto-markt wordt momenteel getaxeerd op meer dan 320 miljard dollar met meer groeikamers. Daarnaast heeft de industrie ook de opkomst gezien van gerenommeerde blokketen- en cryptogerichte bedrijven, waaronder Binance, Coinbase, Bakkt en Chainalysis om er maar een paar te noemen.

Daarnaast zijn experts en ondernemers in de cryptocurrency ruimte ook te vinden in mainstream magazines als een van de meest veelbelovende zakenmensen in de wereld.

In 2018 heeft het Huran Research Institute Binance CEO Changpeng Zhao en 13 andere crypto’s op de lijst van China’s rijkste zakenmensen gezet.

Meer recentelijk hebben Catherine Coley van Binance, Adam White van Bakkt, Yoni Assia van eToro en andere crypto-ondernemers het gehaald tot Fortune 40 onder 40 2020.

Is Bitcoin een oplichterij?

Ondanks de bovenstaande argumenten voor de legitimiteit van Bitcoin is de industrie nog steeds beladen met een aantal nadelen die critici meestal gebruiken tegen de digitale middelen. Potentiële investeerders moeten zich hiervan bewust zijn voordat ze concluderen of Bitcoin een oplichterij is of legitiem.

Neppe Bitcoin-investeringsregelingen

Er is een groeiend aantal frauduleuze investeringsprogramma’s die profiteren van de toenemende wereldwijde belangstelling voor Bitcoin om argeloze beleggers te lokken en te misleiden.

Chainalysis meldde een van de grootste Ponzi-regelingen ooit die bekend staat als PlusToken en die in 2019 ongeveer 2 miljard dollar verdiende met valse munten van beleggers. De oplichters beloofden beleggers een hoog rendement op hun investeringen als ze Bitcoin gebruikten om de token van het project, genaamd PlusToken, te kopen. Maar het eindigde allemaal met pijn.

Als potentiële belegger in Bitcoin of cryptocurrency’s is het belangrijk om adequaat onderzoek te doen voordat u uw geld investeert in een project of platform dat beweert Bitcoin-investeringen aan te bieden.

Blijf op de hoogte van onze Scam Alerts sectie om te weten hoe frauduleuze crypto-projecten werken.

Hacks

Naast frauduleuze regelingen en oplichterij is de crypto-industrie een geliefd speelterrein geworden voor hackers. Crypto-beurzen en -investeerders zijn het slachtoffer geworden van deze snode daad, die heeft geleid tot het verlies van miljoenen, zo niet miljarden dollars aan cryptocurrencies.

Een van de grootste hacks aller tijden in de cryptowereld is die van Mt. Gox, een van de eerste Bitcoin-ruilbeurzen in de begintijd van het digitale bezit. Volgens rapporten werd de beurs gehackt in 2014, waarbij ongeveer 850.000 BTC verloren gingen, die op dat moment meer dan 450 miljoen dollar waard waren. Vanaf vandaag zijn die BTC meer dan 8,5 miljard dollar waard.

Andere opmerkelijke hacks zijn de Bitfinex-hack met een verlies van 76 miljoen dollar en Cryptopia’s met meer dan 20 miljoen dollar gestolen door de hackers, die de beurs dwongen om te sluiten.

Hoog niveau van volatiliteit

Bitcoin is een vluchtig gegeven. En dit is voor veel critici een belangrijk argument geweest om Bitcoin-investeringen te ontmoedigen. Zo daalde de prijs van Bitcoin in maart van meer dan $9.000 naar $3.500 binnen een paar dagen.

Bitcoin decline.

Na het bloedbad gaven critici, waaronder de redacteur van Bloomberg, Joe Weisenthal, verschillende redenen waarom 2020 een slecht jaar is geweest voor Bitcoin.

Maar de volatiliteit in de crypto-markt houdt veel bestaande handelaren geïnteresseerd in het verhandelen van cryptocurrencies over traditionele activa zoals aandelen en goud. Een rapport van augustus, gepubliceerd door analisten van JP Morgan, bevestigde dit.  Volgens het rapport is Bitcoin sinds de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) aantrekkelijker geworden voor millennials.

Eindswoord: Is Bitcoin een oplichterij of een leugen?

Hoewel Bitcoin-investeringen opwindende voordelen bieden aan investeerders, moet worden opgemerkt dat al dat glittert niet goud is. Een potentiële belegger moet grondig onderzoek doen naar Bitcoin-handel en -beurzen voordat hij investeert.

De opmerkingen van Warren Buffett, John McAfee, Paul Tudor Jones die hierboven genoemd zijn, benadrukken het niveau van scepsis en optimisme dat Bitcoin als een digitaal goed omringt.

Aangezien Bitcoin meestal online wordt opgeslagen, lopen beleggers het risico hun munten te verliezen aan hackers, wat misschien niet gemakkelijk te traceren is. Daarom is het belangrijk voor investeerders om te leren hoe ze hun digitale activa kunnen beveiligen, vooral met koude portemonneeopslag voor hoge-nettobeleggers.